HAKKIMIZDA

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ
İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ

 
KURULUŞ
 
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Kamu Yönetimi Bölümü 1993 yılında kurulmuş olup, iki yıllık bir hazırlık döneminden sonra, 1995-1996 eğitim-öğretim yılında bölüme öğrenci almak yoluyla fiilen eğitim ve öğretime başlamıştır. Daha sonra, 2001-2002 eğitim-öğretim yılında da bölümün İkinci Öğretim programı açılmış ve aynı dönemde anılan programa öğrenci alınmıştır. Halen bölüm normal öğretim ve ikinci öğretim programlarında eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.
 
KAZANILAN YETERLİK
 
Program derslerinin (toplam 240 AKTS) tümünü başarı ile tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler Kamu Yönetimi alanında lisans diploması almaya hak kazanırlar.
 
YETERLİLİK DÜZEYİ
 
Lisans
 
ÖNCEKİ ÖĞRENİMİN TANINMASI
 
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’ne ilk defa kayıt yaptıran öğrenciler, eğitim-öğretim yılının ilk haftası içinde başvurmaları halinde, daha önceki yükseköğretim bölüm/programlarında başardıkları derslerin kredileri ve bu derslerden aldıkları başarı notları ilgili yönetim kurulu kararı ile kayıt yaptırdıkları bölüm ve programa aktarılır. Tanınan ve başarı notları aktarılan eğitim-öğretim programındaki derslerin toplam kredisi ve öğrencinin kaydolduğu programın eğitim-öğretim programındaki yarıyıl kredileri dikkate alınarak bu derslerin karşılık geldiği yarıyıl sayısı hesaplanır. Bu süre Kanunun 44 üncü maddesinde belirtilen azami öğrenim süresinden düşülerek, öğrencinin intibak ettirileceği yarıyıl ilgili yönetim kurulu kararı ile belirlenir.
 
KABUL VE KAYIT ŞARTLARI
 
Ülkemizde, üniversitelere giriş için YGS seçme sınavında başarılı olmak gereklidir. T.C. vatandaşları için Lisans programlarına giriş sadece bu sınavdan alınan puana bağlıdır. Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) adı verilen merkezi bir sınav sonuçlarına göre belli bir kontenjan çerçevesinden yabancı uyruklu öğrenci de kabul edilir.
 
Kayıt için gerekli belgeler; 
1 - Lise ve dengi okul diploması, 
2 - ÖSYM'ce yapılan yerleştirme sonuç belgesi

2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Yerleştirme Koşulları aşağıdaki gibidir. 
 
Bölüm Puan
Türü
Kontenjan Yerleşen Taban
Puan
Tavan
Puan
Başarı Sırası
Kamu Yönetimi EA 90 92 267,04825 324,86396 -------------
Kamu
Yönetimi (İÖ)
EA 90 93 241,48220 277,68643 -------------

YETERLİLİK KOŞULLARI VE KURALLARI
 
Kamu Yönetimi alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.
 
PROGRAM PROFİLİ
 
Kamu Yönetimi Bölümü; lisans ve lisansüstü programlarına devam eden öğrencilerin, çağdaş siyaset ve yönetim bilimin gerektirdiği bilgileri edinmesini ve mezun olduktan sonra kendi istedikleri alanlarda çalışabilmeleri için ihtiyaç duyacakları altyapının oluşturulmasını amaçlamaktadır. Diğer yandan, bilginin üretimine katkı yapan , katılımcı, paylaşımcı, özgün değerlere sahip, çağdaş bir eğitim ve çalışma kültürünün öğrenciye kazandırılması bölümümüzün başka bir hedefidir. Bu bağlamda, öğrencilerimizin, elde ettikleri eğitim, öğretim ve araştırma kalitesi ile bölgede ve ülke düzeyinde tercih edilen, ekip çalışmasını kendisine ilke edinmiş, bölgenin ve ülkenin sorunlarıyla ilgili ve onları çözmeye yönelmiş, ulusal ve evrensel değerlere saygılı bireyler haline gelmeleri öncelikli olarak amaçlanmaktadır. Bölümümüzün mezun olan öğrencilerin, kamu sektörünün tüm alanlarında olduğu gibi özel sektörde de başarı gösterecek bilgi, beceri ve motivasyona sahip olmaları ve bu bağlamda beşeri sermayelerini yaşam boyu öğrenme pratikleri aracılığıyla geliştirmeleri teşvik edilmektedir.

PROGRAM ÇIKTILARI
  • Siyaset bilimi, yönetim bilimi, hukuk, kentleşme ve çevre sorunları alanında kuramsal ve uygulamayla ilgili temel bilgileri edinir.
  • Siyaset bilimi ve yönetim, kentleşme, çevre sorunları ve hukuk alanında edindiği bilgileri yaşam boyu geliştirecek öğrenme becerisini kazanır. 
  • Siyaset bilimi ve yönetim alanında edindiği temel bilgileri alanla ilgili kurum ve kuruluşların problemlerini çözmede kullanır.
  • Siyaset bilimi ve yönetim alanında öğrendiği kavramı ve yaklaşımları ulusal ve uluslararası boyutta yorumlar, karşılaştırmalı ve disiplinlerarası analiz yapar ve uygular.
  • Kamu yönetimi alanında katlım, yönetişim, ekip çalışması, açıklık, etik yönetim, etkinlik ve performans denetimi ilkelerini bilir ve uygular.
  • Siyaset bilimi alanında ulusal ve yerel düzeyde devlet, demokrasi ve sivil toplum ilişkilerini bilir ve bu alanda yaşanan sorunlara eleştirel olarak müdahale eder.
  • Ekip üyesi olarak bireysel sorumluluk alır, açık fikirli, eleştiriye açık, yapıcı ve özgüven sahibi olur.
  • Ulusal ve uluslararası düzeyde kamu hukuku ve özel hukuk alanlarında kurumsal ve uygulamalı bilgiye ve donanıma sahip olur.
  • Hukukun üstünlüğü ve evrenselliği, adalet, eşitlik, insan hakları ve yurttaşlık, sağlık ve çevre değerleri konusunda yeterli bilince sahip olur.
  • Kentleşme ve çevreyle ilgili öğrendiği kavram ve yaklaşımları yerel, ulusal ve uluslararası sorunların çözümünde uygular.
  • Kamu yönetimi alanında iç ve dış paydaşlarla etkili iletişim kurar.
  • Bir yabancı dili kullanarak siyaset bilimi, kamu yönetimi, hukuk, kentleşme ve çevre sorunları alanındaki bilgileri izler ve meslektaşlarıyla iletişim kurar.
  • Kamu yönetimi alanının gerektirdiği düzeyde bilişim teknolojilerini kullanır ve e-devlet uygulamalarına katkıda bulunur.
 
MEZUNLARIN İSTİHDAM PROFİLLERİ
 
Mezunlarımızın iş bulma imkanları genel olarak şöyle sıralanabilir: Sayıştay Denetçisi, İdari Yargı Hakimi, Bakanlıklar, Müsteşarlıklar, Genel Müdürlükler ve Üst Kurullarda KPSS A grubu kadrolar olarak; kaymakam, iç denetçi, müfettiş, hesap uzmanı, kontrolör, denetmen, uzman kadrolarında ve yerel yönetimlerde müfettiş ve iç denetçi olarak çalışabilirler. Bunun yanında KPSS B grubundan yeterli puanları almaları durumunda tüm kamu kurumlarında memur olarak istihdam edilebilirler. Mezunlarımızın üniversitelerde akademik ve idari personel olarak çalışabilme durumları da mevcuttur. Mezunlarımız ayrıca özel sektör kuruluşlarında da görev alabilirler.
 
ÜST DERECE PROGRAMLARINA GEÇİŞ
 
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
 
DERS PLANI
 
Yürütülen program için bir dönemde 30 AKTS karşılığı derslerin alınması gerekmektedir.
 
SINAVLAR, ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
 
Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, mazeret sınavı, bütünleme sınavı, muafiyet sınavı ve tek ders sınavından oluşmaktadır.
 
Ara Sınavlar: Her yarıyıl içinde açılan derslerle ilgili olarak bir ara sınav yapılır. Ara sınav değerlendirmesi, alınan puanın %40’ıdır. 
 
Yarıyıl Sonu Sınavları: Yarıyıl sonunda öğretimi tamamlanan derslerden öğrencinin başarı durumunu belirlemek üzere yapılır. Yarıyıl Sonu sınav değerlendirmesi, alınan puanın %60’ıdır.
 
Mazeret Sınavları: Haklı ve geçerli bir mazereti nedeniyle ara sınavına veya yarıyıl sonu sınavına giremeyen öğrencilere, ilgili yönetim kurulu tarafından mazeret sınav hakkı verilir. Öğrencinin mazeret sınavına kabul edilmesi için mazeretini belgelere dayandıran bir dilekçe ile mazeretinin oluştuğu günden itibaren 3 gün içinde dekanlık/müdürlüğe başvurmuş ve ilgili yönetim kurulunca mazeretinin kabul edilmiş olması gerekir.
 
Bütünleme sınavları: Öğrenciler yarıyıl sonu sınavları sonunda FD veya FF notu alarak başarısız oldukları dersler ile DD veya DC notu alarak başarılı oldukları derslerden bütünleme sınavlarına girebilirler. Bütünleme sınavında alınan not, o dersin yarıyıl sonu sınav notu yerine geçer. Ara sınav ve bütünleme sınav notunun ağırlıkları yarıyıl sonu sınavlarında olduğu gibi hesaplanır. Bütünleme sınavına girilen derslerde, önceki başarı notu ne olursa olsun, son başarı notu esas alınır.
 
Muafiyet Sınavları: Senato tarafından belirlenen dersler için akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır.
 
Tek Ders Sınavı: Mezuniyeti için devam koşulunu yerine getirmiş olup da, başarısız tek dersi kalan öğrenciler, başarısız olduğu dersten tek ders sınavına girebilirler. Ayrıca mezun olabilmek için kayıtlı oldukları eğitim-öğretim programındaki tüm derslerden başarılı oldukları halde, genel not ortalamaları 2,00’nin altında olması nedeni ile mezun olamayan öğrenciler, genel not ortalamalarını yükseltmek üzere başarılı oldukları bir dersten bölüm başkanlığına dilekçe ile başvurmaları halinde ilgili kurul kararı ile tek ders sınavına girebilirler. Tek ders sınav hakkından bir kez yararlanılabilir.
 
Öğrencilere aldıkları her ders için, o dersi yürütmekle görevlendirilen öğretim elemanı tarafından, aşağıdaki harf notlarından biri yarıyıl başarı notu olarak verilir.
Puan Karşılığı Yarıyıl/Yıl Sonu Başarı Notu Katsayı
90-100
85-89
80-84
75-79
70-74
65-69
60-64
50-59
49 ve altı
AA
BA
BB
CB
CC
DC
DD
FD
FF
4
3,5
3
2,5
2
1,5
1
0

 
Yukarıda belirtilen değerlendirmeler dışında kalan değerlendirmeler; TT-Devamsızlıktan kalınan ders, MM-Muaf tutulan ders, GG-Geçer, KK-Kalır, VV – Bırakılan Derstir. “TT”, derslerde ve/veya uygulama çalışmalarında devam şartını sağlayamamış öğrencilere verilmektedir. Yabancı Dil Hazırlık Programı Yeterlik Sınavında başarılı olan öğrenciler ortak zorunlu yabancı dil: (İngilizce, Almanca, Fransızca) derslerinden muaf tutulurlar ve “MM” ile değerlendirilirler. “GG”, Yabancı Dil Hazırlık Programı ve eğitim-öğretim programında yer alan staj çalışmalarında başarılı olan öğrencilere verilir. “KK”, Yabancı Dil Hazırlık Programı ve eğitim-öğretim programında yer alan staj çalışmalarında başarısız olan öğrencilere verilir. “VV”, eğitim-öğretim programından kaldırılan veya yerine başka bir ders konulmayan ve başarılma zorunluluğu kalmayan dersler için bölüm başkanlığının önerisi, ilgili yönetim kurulunun kararı ile verilmektedir.
 
Her ders için yarıyıl sonu başarı notu, ara sınav ve yarıyıl sonu sınav sonuçları ile yarıyıl içi çalışmaları ve derse devam durumu göz önünde bulundurularak, öğretim elemanı tarafından 100 puan üzerinden değerlendirilmektedir. Bir dersten DD ve üzerinde not alan öğrenci dersi başarmış sayılmaktadır.
 
Lisans ve Önlisans düzeyinde yürütülen kayıt, eğitim ve öğretim ve sınavlarda uygulanacak usul ve esaslar Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nde belirlenmiştir.
 
MEZUNİYET ŞARTLARI
 
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (240 AKTS karşılığı) başarıyla tamamlayarak 4,00 üzerinden en az 2,00 ağırlıklı not ortalamasını elde etmek gerekmektedir.
 
DEVAM ZORUNLULUĞU
 
Öğrencinin, derslerin en az % 70’lik kısmına devam zorunluluğu vardır. Aksi durumda söz konusu ders ya da derslerden “TT” ile kalmış sayılacak ve sonraki yılın ilgili döneminde dersi devam zorunluluğu koşulu ile tekrarlayacaktır.
 
ÇALIŞMA ŞEKLİ
 
Tam Zamanlı
 
BÖLÜM OLANAKLARI
 
Kamu Yönetimi bölümünde eğitim-öğretim faaliyetleri; 6 Profesör, 4 Doçent, 3 Doktor Öğretim Üyesi, 1 Öğretim Görevlisi, 7 Araştırma Görevlisi ile yürütülmektedir. Fakülte bünyesinde toplam 1860 kişi kapasiteli 14 adet derslik bulunmaktadır. Bu derslikleri ikisi yaklaşık 325’er kişi kapasiteli olup, konferans, sempozyum ve çalıştay düzenlemeye uygundur. Buna ek olarak, 1 adet 49 bilgisayar kapasiteli bilgisayar uygulama laboratuarı bulunmaktadır. Ayrıca 11 derslikte projeksiyon, 6 derslikte de klima mevcuttur. Bu derslikler, fakülte bünyesindeki tüm bölümler tarafından ortak olarak kullanılmaktadır.
 
ÖĞRETİM DİLİ
 
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde eğitim dili Türkçedir.
 
STAJ
 
Bölümümüzde zorunlu staj yoktur.
 
ÇİFT ANADAL – YANDAL PROGRAMLARI
 
Çift Anadal Programı
 
Çift Anadal Programı; bir öğrencinin lisans eğitimine devam ederken, başka bir bölümden belirli miktarda kredi alarak ikinci bir diploma sahibi olmasına imkân vermektedir.
Kamu Yönetimi Bölümü Sosyoloji, Felsefe, Tarih, İşletme, İktisat, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ve Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümlerinden Çift anadal programına öğrenci kabul etmektedir. Öğrenciler Çift Anadal Programına en erken 3. dönem, en geç 5. dönemde başvurabilmektedir.
Çift Anadal Programına katılabilmek için gerekli koşullar:
 
Genel Not Ortalamasının (GNO) en az 100 üzerinden 70 olması
Öğrencinin bulunduğu sınıfın %20'sine girmesi
Çift Anadal Diploma Programına başvurabilmesi için öğrencinin başvurduğu yarıyıla kadar anadal diploma programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlaması gerekir.
Öğrencinin çift anadal programından mezun olabilmesi için genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 70 olması gerekir. Tüm çift anadal öğrenimi süresince öğrencinin genel not ortalaması bir defaya mahsus olmak üzere 100 üzerinden 65’e kadar düşebilir. Genel not ortalaması ikinci kez 100 üzerinden 65’in altına düşen öğrencinin ikinci anadal diploma programından kaydı silinir. İkinci anadal lisans programına devam eden öğrenciye mezuniyet diploması ancak devam ettiği birinci anadal diploma programından mezun olması halinde verilebilir.
 
Yandal Programı
 
Yandal Programı, anadal öğrenimlerini sürdüren başarılı öğrencilerin, ilgi duydukları başka bir lisans öğreniminden bilgi sahibi olmak amacıyla ders alabilmelerini sağlamaktadır. Kamu Yönetimi Bölümü Sosyoloji, Felsefe, Tarih, İşletme, İktisat, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ve Uluslararası Ticaret ve Finansmani Bölümlerinden Yandal programına öğrenci kabul etmektedir. Yandal programlarını tamamlayanlara eğitim aldıkları alanda sadece başarı belgesi (yandal sertifikası) düzenlenir. Bu belgeler diploma yerine geçmez.
 
Yandal Programın katılmak için gerekli koşullar:
 
Öğrenciler en erken üçüncü, en geç altıncı yarıyılın başında yan dal programına katılmak için başvurabilirler.
Öğrencinin genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 65 olması gerekmektedir.

Farabi Değişim Programı

Yükseköğretim Kurumları Arasında Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programı "Farabi Değişim Programı", üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri bünyesinde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim yapan yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişim programıdır.

Farabi Değişim Programı, öğrencilerin bir veya iki yarıyıl süresince kendi kurumlarının dışında bir yükseköğretim kurumunda eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmelerini amaçlamaktadır.

Farabi Değişim Programına katılan öğrencilere karşılıksız burs verilmektedir.

Farabi Değişim Programına Başvuru

Üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri bünyesinde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim gören öğrenciler “Farabi Değişim Programı”na başvuru yapabilir.

Başvuru Şartları

Ön Lisans/Lisans öğrencileri için genel not ortalamasının en az 2.00/4.00,

Yüksek Lisans/Doktora öğrencileri için genel not ortalamasının en az 2.50/4.00 olması gerekmektedir.

* Yüksek Lisans/Doktora öğrencileri Hazırlık ve Bilimsel Hazırlık dönemlerinde başvuruda bulunamazlar.

Faaliyet Süresi

Değişimin süresi; bir yarıyıl (sadece güz dönemi) veya iki yarıyılı (güz+bahar dönemi) kapsamaktadır.
 
ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ
 
Erasmus Programı
 
Avrupa Birliği Komisyonu'nun ülkeler arasında karşılıklı tanımayı, mevcut eğitim potansiyellerini daha iyi kullanmayı ve geliştirmeyi amaçlayan AB Eğitim ve Gençlik Programlarından Socrates (Genel Eğitim) Programı bünyesinde yer alan Erasmus Programı, yüksek öğretim düzeyindeki işbirliğini düzenleyen bir programdır.
 
Erasmus Programı’na Başvuru Koşulları
 
Genel not ortalaması 2,00 ve üzerinde olmak programa başvuru için yeterlidir. Öğrenci, İngilizce Dil Sınavı ve mülakat sonucunda değerlendirilmekte ve bölümümüzün anlaşmalı olduğu üniversiteleri arasından seçeceği birine bir ya da iki dönem için gidebilmektedir.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nün Erasmus Anlaşmalı Üniversiteleri:
 
Kazimierz Wielki University in Bydgoszc    Polonya
Kaunas University of Technology    Litvanya
University of Lodz    Polonya
Kolegium Jagiellonskie ‐Torunska Szkola Wyzsza    Polonya